Ramus Communicans


De tussenwervelschijf is een schijf van kraakbeen tussen de wervels, die zorgt dat de rug beweeglijk is. Deze schijf kan de oorzaak van langdurige pijn in de rug zijn. Bij langdurige overbelasting (bijvoorbeeld bij zwaar werk of langdurig voorover gebogen houding) of na een ongeval kan er een beschadiging van de tussenwervelschijf ontstaan waardoor pijnklachten kunnen optreden.

Pijnklachten vanuit de tussenwervelschijf kunnen behandeld worden door de pijnvezels aan de zijkant van de wervels te behandelen met irritatieremmende vloeistof. De pijnvezels reageren dan minder op irritatie vanuit de tussenwervelschijf en de pijnklachten kunnen daardoor afnemen.

Voor de behandeling wordt U een middag op de afdeling dagverpleging opgenomen. Als U aan de beurt bent, wordt U naar de behandelingsafdeling gebracht. Op deze afdeling dient U op de buik op een brancard te gaan liggen. De huid wordt op drie plaatsen verdoofd en dan plaatsen we drie naalden. A\s de naald op de juiste plaats zit, dan dienen we via de naald de irritatieremmende vloeistof toe. Erna wordt U weer naar de afdeling dagverpleging gebracht. Na 1-2 uur komen we langs om ie kijken of U zich goed voelt en dan rnag U naar huis.

Na de behandeling kan U de eerste 2 weken een tijdelijke verergering van de pijnklachten

krijgen. Erna horen de klachten af te nemen. Bij 50-63% van de patiënten treedt er een duidelijke verbetering van de pijnklachten op.


Mogelijke bijwerkingen zijn:

• een tijdelijke verergering van de pijnklachten voor 1-2 weken

• een rood gezicht voor enkele dagen bij vrouwen lichte

menstruatiestoornissen bij vrouwen, en

• hoofdpijn.

Bloedverdunners horen voor de behandeling tijdelijk gestopt te worden vanwege het risico van een

bloeding. Ascal of carbasalaatcalcium dient 1 week, Marcoumar 5 dagen, en Sintrom 3 dagen voor

de behandeling gestaakt te worden. Bij het gebruik van Marcoumar of Sintrom wordt voor de

behandeling de bloedstolling gecontroleerd. Na de behandeling kan U deze geneesmiddelen

hervatten.

We hopen hiermee U voldoende geïnformeerd te hebben.



Bron: Polikliniek Pijnbestrijding, MCL Leeuwarden